23 Ocak 2016

FIFA 16 Hız (Pace) Nedir?

Usain Bolt FIFA'da olsaydı...



Değişik bir seriye başlayacağım arkadaşlar , tek tek detaylı olarak bazı yeteneklerin ne anlama geldigini anlatacağım çünkü bu tür yetenekler çok yanlış anlaşılabiliyor ve başka şeyler olarak düşünülüyor bunu bu rehberlerle çözmeyi amaçlıyorum.

Başlayalım.



HIZ NEDİR ?


FIFA 15'i hatırlayanlar , hızın ne kadar önemli oldugunu bilirler , resmen maçın kaderini belirleyen faktördü hız bu nedenle nerdeyse tüm herkes hızı yüksek olan oyunculardan oluşmuş kadrolar kurardı. FIFA 16'da ise bu durum çok hafif bir biçimde değişmiş yine hızlı oyuncuların önemi büyük ancak bazen çok da farketmiyor diyebilirim.



Hız ikiye ayrılıyor

Acceleration ( Hızlanma )

Bu stat ne kadar yüksekse oyuncu o kadar hızlı bir biçimde en yüksek hız'a ulaşır. En yüksek hız'da oyuncunun sprint speed'ine bağlıdır

Sprint speed ( Sürat hızı )

Bu stat ise oyuncunun maksimum hızıdır yani topla birlikte koşuya başladıktan sonra ''maksimum'' ne kadar hızlı koşabileceğini belirler.



Hız konusunda en güzel örneklerden biri de Liverpool'da oynayan Coutinho'dur. Tam 89 Acceleration statına sahiptir ancak işde işler burda değişiyor. Coutinho her ne kadar yüksek bir hızlanma statına sahipse de sürat hız statı sadece 77'dir. Yani bu demek oluyor ki Coutinho çok çabuk hızlanabiliyor ancak boş alanda öyle topu alıp yardıracak bir oyuncu değil ama bu tür oyuncular kısa alanda müthiş işler yapabilir bu oyuncular kısa alan oyuncularıdır. Bir anda hızlanıp rakibi geçebilirler ancak düz koşuda pek de iyi değillerdir. Şimdi bir başka örnek ise Bor M'gladbach'da oynayan Andre Hahn. Şimdi bu oyuncu 90 sprint speed'e sahip. Yani boş alanlarda topu alıp yardırabilir arkasına bakmadan ancak sadece 78 hızlanma statına sahip.Bu demek oluyor ki oyuncu öyle kolay kolay hızlanamıyor ,hızlanamadıgı için de maksimumu hızına çabuk bir şekilde ulaşamıyor.


Bunlara dikkat edelim oyuncu seçerken.



Hangi mevkilerde hız önemli derseniz burda tamamen iş sizin elinizde yani nasil bir oyun stili ile oynuyorsunuz ? hangi formasyonda oynuyorsunuz bunlar çok ve çok önemli. Ancak standart olarak hızın pozisyona göre önemi FIFA'da şöyle kabul edilir.

Çok önemli : LB, RB, LW ,RW, LM, RM    +85

Önemli :   CM, CAM , ST , CF ,RF , LF  +80

Önemsiz : CB , CDM + 65


Gördüğünüz gibi kanatlarda hızın önemi çok artıyor ancak önceden dedigim gibi hızın önemi tamamen sizin nasil bir oyun stili oynadıgınıza bağlıdır.


Hız canavarlarından bahsedelim şimdi de , bunları bilmeyeniniz yoktur diye umuyorum. Bu adamlar hız olarak kendilerini aşmış adamlardır. Bazen tek başlarına tüm sahayı turlarlar.


Altın : Walcott (96) , Aubemeyang ( 96 ) , Bale ( 94 )

Gümüş : Damm ( 95 ) , Bolly ( 96 ) , Emest Asante ( 95 )

Bronz : Odura ( 94 ) , Kiwomyo ( 93 ) , Sarki ( 93 )



Hız olarak yukardaki arkadaşların eline kimse su dökemez ancak liste burda baya büyük özellikle IF,TOTS,TOTY gibi kartlarıda ekleseydim çok uzun bi liste olurdu. En hızlı oyuncular İngiltere Premier Ligindedir 15 oyuncu ile o yüzden hep Beast FC'ler ordan çıkar :(





Hız'ı en iyi şekilde kullanmak için tabiki de sprint tuşuna basmak kadar güzel birşey yoktur ancak burada ufak bir tavsiye vereceğim.





Şimdi yukarda resimde gördüğünüz üzere oyuncumla artık nerdeyse kaleye yaklaşmışım ancak burda düz sprint tuşuna basmak yerine sağ analogu koşmak istedigim yere doğru iterek topu iyice ayağımda uzaklaştırıyorum böylelikle oyuncum topu kontrol edeyim derken hız kaybetmiyor.Topu önüne atıyor ve tüm maksimum hızını topu tekrar almak için koşuyor. Top ile birlikte gitseydim oyuncunun maksimum hızı düşecekti.

SAĞ ANALOG gitmek istediginiz yöne doğru.
Ben burda oyuncumu sağ'da doğru topu atmasını istedim , o yüzden sağ analoğu sağ'a bir kez vurdum. Üstte atmak isteseydim yukarı yapardım aynı şekil sağ, aşağı vs. Gitmek istediginiz yöne doğru.




Yukarda gördüğünüz üzere topu önüme attım ve oyuncu tüm hızıyla topa koşuyor tabi burda unutmamak lazım , oyuncunun sprint speed statı burda çok büyük önem taşır.



Hızlı bir takım kurmak istiyorsanız benim tavsiyem İngiltere Premier Ligi olur , çünki çoğu iyi ve hızlı oyuncular o ligde oynuyor.


Umarım dediklerim anlaşılmıştır başka bir yazı da görüşmek üzere.








3 yorum:

  1. Bence defans ve cdm pozisyonlarında hızın önemsiz o olduğuna katılmıyorum.defansda oynayan aranan pacesi bence en az 72 olması lazım oda en az sınır yani normalde 75 ve üssü.

    YanıtlaSil
  2. Kekuta manneh sprint hizi 96 overal(69)

    YanıtlaSil
  3. arkadaslar hız önemli tabiki ama dahada önemlisi mesala fifa 20 çok farklı ultimate tamemen sana kalmış nekadar hızında olsa en iyi oyuncuların olsa bile karşındaki rakip senden daha iyi ise yapacak bisey yok ozaman geçmiş olsun yani biraz rakibin kadrosuna göre oyun kuracaksin

    YanıtlaSil