29 Ocak 2016

FIFA 16 En iyi Formasyonlar ve Taktik Rehberi



Her sene oyunun mekaniklerine göre bazı formasyonlar öne çıkar ve bazı formasyonlar yok olur. Örnek vermek gerekirse FIFA 15'deki en iyi gözüken formasyon FIFA 16'da işe yaramayabilir. Yeni yeni eklenen formasyonlar ve takımların taktikleri FIFA'da da yeni revizyonlar yapmaya zorluyor. Ancak oyunun mekaniklerini iyi öğrendikten sonra sadece belirli formasyonlar arasında gidip geleceksiniz. Div yükseldikçe fazla formasyon değişmemeye ve uzun bir süre aynı formasyon ile oynayacaksınız .Çünkü sürekli formasyon değişmek iyi bir şey değildir , daha çok kaybetmenize yol açar.Şimdi gelin bakalım FIFA 16'daki en iyi formasyonlar nelerdir.


Bu rehberi okumadan önce mutlaka ama mutlaka bu yazıyı okuyun !

FIFA WORK RATE NEDİR?




Şimdi kendinize sormanız gereken bazı sorular var..


1. Oyun stiliniz nedir?

2.Hangi formasyonları iyi biliyor ve tanıyorsunuz?

3.Hangi formasyon size daha çok lazım olacak ?

4.Seçeceginiz formasyon oyuncularınıza uygunmu?






Her zaman dedigim bir şey var , formasyon seçerken sadece formasyon'a değil takımınızdaki oyuncuların buna ne kadar adapte olabileceğine çok iyi bakmalısınız. Örnek olarak yavaş bir kanat oyuncusu 4-3-3 sisteminde çok güçsüz ve etkisiz kalabilir. FIFA 16' maç kazanmak istiyorsanız topu elinizde ayağınızda tutup rakibi terletmeyi öğrenmelisiniz. Çok fazla acele etmenize gerek yok. Top ile mutlaka mesafe katedin. Hemen tek top yapmaya çalışmayın bekleyin top ayağınıza gelsin. Bakın burası oldukça önemli bekleyin top ayağınıza gelsin sonra hamlenizi yapın.




 4-1-2-1-2






Oldukça dengeli bir formasyon , tek eksiği sanırsam orta saha. Bu formasyonda Work rate olayı iyi tutturulsa oyunda bu formasyondan iyisi yok denebilir. Burda en önemli oyuncumuz CDM mevkiindeki defansif orta sahamız ve CAM mevkiindeki forvet arkamız. Bu iki oyuncuya burada mutlaka parayı yatırın gitsin. Özellikle CDM burada CAM'dan daha çok önemli. Bu formasyonu genelde forvetlere havadan toplar atan oyuncular için harika. İlerdeki oyuncularımızın hızlı olmasına dikkat edelim. Aguero gibi ''Tries to beat offside trap'' tratinie sahip oyuncular bu formasyonda oldukça iş görüyor.

ARTILAR

Oldukça dengeli hem atak hem defans açısından

Oyuncu seçimi iyi yapılırsa bu formasyondan iyisi yok gibi

FIFA'daki yıllardır kullanılan en popüler formasyon


EKSİLER

Oyuncu seçimi zahmetli

Orta saha bazen boş kalıyor gibi hissedebilirsiniz






4-3-3 (5) False 9





FIFA'da iyice unutulan bu formasyon , Barcelona'da olmasa sanırım tarihe falan gömülecekti . Ancak FIFA 16'da bu formasyon artık çok işe yarıyor ve belki de oyunun en iyi formasyonların biri. Usta pas yapanlar bu formasyonu çok rahat kullanabilirler , oldukça tehlikeli bir formasyon. Topu eğer ayağınızda tutabilir ve iyi pas yapabilirseniz bu formasyon tam size göre. Kontra atak gibi değişik oyunları bu formasyonda oynamaya çalışmayın yeter. Bu formasyonda en önemli oyuncumuz FALSE 9 yani CF formasyonunda oynayan oyuncumuzdur . Bu oyuncunun çabuk ve top sürme yeteneğinin yüksek olmasına dikkat ediniz.


ARTILAR

Orta saha rahatça domine edilebilir.

İleri üçlü gol yollarında çok iyi işler yapacaktır

CF oyunu bitirebilir



EKSİLER

CF seçimi çok iyi olmalı

Defansın arkasına atılan toplar rahatsız edici olabilir

Rakip kontra atak futbolunu çok iyi oynarsa sıkıntı yaratabilir.








4-2-3-1





2 CDM , 1 CAM , 1 ST , 2 kanat oyuncusu ile oyuna yeni başlayan veya FIFA 16'da zorlanan bir oyuncu iseniz bu formasyonu kesinlikle denemelisinz. Bu formasyon ile iyi oynayanlarda farkettigim bir şey var , oda orta sahayı ve kanat oyuncularını çok iyi kullanmaları. Bu formasyonda ileri tek forvetimiz kanat ve orta saha ile çok iyi desteklememiz gerekiyor yoksa gol yollarında çok sıkıntı çekeriz. Kanat oyuncularınnı ayağına hakim , çabuk ve iyi pas atabilen oyunculardan seçmenizi öneriyorum. Aynı şekil CAM'da öyle .ST ise burda target man , uzun boylu kafa topuna çıkabilen veya orta boylu , çabuk bir oyuncu da kullanılabilir. ST oyuncumzun work rate'sine çok dikkat edin burada .Mutlaka High/Medium veya High/Low olması gerekir.







ARTILAR

Bu formasyonda ustalaşan oyuncuları yenmek oldukça zordur.

Orta saha çoğu zaman kırılmayan kilit görevi görür 2 cdm sayesinde.

ST iyi beslenirse gol yollarında sıkıntı çekilmez



EKSİLER

Alışması zaman alabilir

Bazen rakip kaleyi göremeyebilirsiniz.

ST çok iyi beslenmeli ve kanat oyuncu seçimi çok iyi olmalı.


4-2-3-1 (2)

Yukarda verdigim formasyonun birde LM , RM 'nin orta sahaya çekilip CAM olarak oynadıgı bir formasyon daha vardır bu formasyon her zaman kullanılır ancak bu formasyon bir efsane'dir. Özellikle FIFA 13 oynayanlar ne demek istedigimi anlamıştır. En çok kullanılan formasyonlardan biriydi ancak şu zamanlar pek eski günlerdeki gibi değil. Defans yapmakta çok sıkıntılar çekiliyor bu formasyon ile,oyuncuların şikayet ettigi durum bu ancak hala kullanılmaya devam ediliyor ve denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum.





3-5-2





Hmm,yapabilirmisiniz bilmiyorum ama oyundaki tanıdıgım en iyi oyuncular 3-5-2 formasyonunu kullanıyor bunun en büyük nedeni oyuncu seçimlerini çok iyi yapıyorlar aynı zamanda defans olarak kusursuzlar. Defans olarak kusursuz olanlar veya defansına çok güvenenler ve tamamen rakibi yok etmeyi düşünenler için bu formasyon vazgeçilmez bir nimet. Defans seçimi nasıl yapmalıyım konusuna gelirsek Work Rate olarak mutlaka Medium/High olarak seçmelisiniz. Yani defansif çalışma oranı High olmalı. Buna en güzel örnek Chiellini Low/High ve Barzagli Med/High. İtalyan defans oyuncuları bu sene harika gerçekten. 3-5-2 için kullanılabilirler. İlerde ise tam bir ordu'ya sahipsiniz. Orta sahanız oldukça kalabalık. LM , RM seçimi oldukça iyi olmalı. LM RM'lerin Work Ratesi mutlaka Med/Med veya High/High olmalı ki sürekli atağa ve defans'a eşit şekilde yardım edebilsinler. Forvet oyuncu seçimini burada tamamen size bırakıyorum.



ARTILAR

Rakip ayağına top değmesi için herşeyi yapar.

Rakibi oldukça ama oldukça (özellikle yeni patch'den sonra) yorabilirsiniz.

Top tutmak ve ezici üstünlüğü almak için çok iyi bir formasyon



EKSİLER


Rakip kanat oyununu iyi oynuyorsa kanatlar otobana dönebilir

Gerideki 3'lü CB hız bakımından çok iyi olmalı

Bek yok





4-4-2




FIFA 14'ten beri en çok övdüğüm formasyon malesef bu sene eskisi günlerdeki gibi yararını göresemde hala FIFA'da kullanılan en iyi formasyonlardan biri sadece en iyis değil FIFA'da en çok kullanılan formasyonlardan biri aynı zamanda bunun en büyük nedeni bu formasyon tamemn denge'den oluşuyor. Oldukça dengeli ve sahanın her yerinde gerekli görevleri yapacak adamlarınız bulunuyor. Biraz agresif bir formasyon ancak bunun 4-2-2(2) ile oynadıgınzda yani 2 CM , CDM yaptıgınızda oldukça sağlam defansif bir formasyon oluyor ancak ilerdeki ikiliye top taşıma baya zorlaşıyor. Burda kanat oyuncuları çok hızlı olmalı. LB ve RB mutlaka sürekli iler çıkıp orta saha ve forvete yardım edebilmeli. İlerdeki iki ST'den biri mutlaka geri dönüp top almalı. Bunun içinde bir forvetinizin High/Medium veya Med/Med Work ratesine sahip olmasına dikkat edin.Oldukça riskli bir formasyon.



ARTILAR

Oldukça dengeli

Çift CDM ile oynandıgında kırılması en güç formasyon

Kanatlar atak ile birleşip iyi bir dörtlü oluşturabilirler.


EKSİLER

Çift CDM ile oynamadıgınzda defansif olarak çok zayıf kalıyor.

Çift CDM ile oynadıgınızda atak olarak çok zayıf kalıyor

Yukardaki iki neden bu formasyonun ne kadar riskli oldugunu anlatmıştır umarım.









OYUNDAKİ VARSAYILAN TAKTİKLER NE İŞE YARAR?

Oyunun size varsayılan taktikler olarak bir sürü seçenek sunar,


High Pressing,Counter-Attack,Long Ball,Possession gibi taktikler vardır bunlar maç içerisinde kullanabileceğiniz maçın seyrini değişebileceğiniz pasif taktiklerdir.


Birde aktif rol oynayan taktikler vardır

Swap Wings,CB Joins Attack,Team Pressing,Offside trap gibi kullanıldıgında direk etkisi görülen hızlı taktikler vardır.

Şimdi bunları tek tek açıklayalım


HIZLI PASİF TAKTİKLER NE İŞE YARAR?


High Pressing : Tüm takımını ekstra press yapmaya ve defans çizgisini iyice öne çıkarıp press yapmaya başlarsınız ancak bu arada çok fazla risk alırsınız zira defansınız çok önde olacagı için gol yeme oranınızda bi o kadarda yüksek olacaktır,bu seçenegi temkinli kullanın derim.


Counter Attack : Bu seferde pressi azaltıp,defans çizginizi iyice geri çekip,rakibi kendi sahanıza alırsınız ve en ufak top kaybında en hızlı şekilde ileri çıkmaya başlarsınız.Sıkı press yapan rakiplere karşı bunu kullanabilirsiniz.


Long Ball : Her seferinde uzun top oynadıgınızı düşünün,bu taktik ile oyuncularınızın sürekli ileriye koşular yaptıgını farkedeceksiniz ancak dikkat edin bazen etrafınızda pas yapacak adam bulmak zorlaşacaktır çünki herkes ileri çıkıyor ve uzun top istiyor,rakip çok fazla press yaptıgında ve defansı çok ileride oldugunda yine aynı şekil bu taktik kullanılabilir.



Possession : Oyunu hakimiyetiniz altına almak,rakibi paslarla bezdirmek ve sürekli kısa ve güvenli paslarla top çevirmek istiyorsanız bu taktik tam size göre.Yanlız dikkat edin karşınızda çok iyi press ve defans yapan bir rakip varsa zorlanabilirsiniz,o yüzden pas atarken nereye ve nasıl gideceğini çok iyi hesaplamak gerekir.Usta oyunculara ve top sürekli ayağımda olsun isteyenler bu taktigi kullanabilir.





HIZLI AKTİF TAKTİKLER NE İŞE YARAR?



Swap Wings : Maç içerisinde kanat oyuncularınızın yerini değiştirmek ve rakibi afallatmak için kullanılabilir.


CB Joins Attack : Geridesiniz ve son dakikalarda risk alıp bişeler yapmak istiyorsunuz işte o zaman bu taktigi kullanıp bir CB'nizi ileri atağa gönderebilirsiniz.



Team Pressing : Takımınızın koşmadıgını ve hiç press yapmadıgını farkettiniz,bu seçenegi kullanarak bir anda aktif bir şekilde tüm takım ileriye doğru press yapar.



Offside Trap : Press yaparken en çok kullandıgım hızlı taktiktir.Eğer rakip çok fazla top çeviriyor ise bu seçeneği kullanıp defans oyuncularınızı iyice öne çekin ve etkili bir press yapın.Aynı şekilde rakibi akıllı hamleler ile çoğu kez offside tuzağına düşürebilirsiniz.



Başka rehberlerde görüşme üzere.









1 yorum: