28 Kasım 2014

FIFA 15 - İYİ ŞUT NASIL ÇEKİLİR?



Çok farklı bir rehber ile karşınızdayım gelen sorulara yönelik rehberler hazırlamaya devam ediyorum.iyi şut nasıl çekilir,iyi şut pozisyonlarına nasıl girilir ve hangi zamanda hangi şut türleri kullanılmalı gibi konulara bu rehberde değineceğim.

Vuruyom vuruyom girmiyo ? !

Bu sene çok fazla söylenen bir söz oldu bu, çünki artık bildiginiz üzere FIFA 15'de kaleciler çok daha zeki ve çevik ve gol atması bir o kadar da zor.

Gol atmanızı kolaylaştıracak 3 tane basit ipucu vereceğim şimdi.

 1.Eski oyunları unutun !

Bu sene üsttede belirttigim gibi gol atmak baya zor hale geldi ve FIFA 15'in FIFA 15,FIFA 14'ünde FIFA 14 oldugunu unutmamak lazım.Yani FIFA 14'teki çoğu taktik artık işe yaramıyor.Kalecileri yenmek artık çok daha zor.Gol atmak için yeni şeyler bulmalı ve tecrübe edinmelisiniz ve sürekli antremanlar ile bunları tekrar etmeli ve çalışmalısınız.Yani oyunun mekaniklerini çözmeye çalışın.Eğer bunları yapmazsanız sürekli '' Vuruyom vuruyom girmiyo'' diye başlarsınız söylenmeye.


2.İyi Pozisyon Alın !

Gol atmak ve iyi şutlar çıkarmak için oyuncu iyi bir pozisyonda olmalı.Eğer iyi nişan almadan şut çekerseniz bunun hiç bir amacı yoktur.Şut çekmeden önce konsantre olun ve vuracağınız köşeleri iyi izleyin.FIFA 15'te artık uzakdan gol atmak çok zor hale geldiginide unutmayın.


3.Aceleye Gerek Yok , Sakin Olun !

İyi şut çekmek için sadece şut tuşuna basmak yeterli değil.Şut çekeceginiz oyuncuya iyi şut imkanları sağlamalısınız.İlk olarak oyuncu iyi bir dengede olmalı yani eğer arkasından bir oyuncu onu formasından çekiyorsa ve omuz omuza gidiyorlar ise o oyuncu iyi şut çekemez.Bu yüzden bu durumdan kurtulup şut çekmeye çalışın.Ne yaparsanız yapın Sprint tuşuna basarken yani oyuncunuz son sürat koşarken şut çekmeye çalışmayın yavaşlayın elinizi sprint tuşundan çekin ve şutunuzu çekin,işe yaradıgını göreceksiniz.LB veya L1 tuşuyla oyuncunuzu aniden durdurabilirsiniz ve bi anda başka açılara girebilirsiniz,bunu yapın.Şut çekmek için iyi bir yöntemdir bu.

4.Topun Ayağına Oturmasını Bekle !

Altın kural işte bu,bu sene EA ne yapmaya çalışmışsa ben hiç birşey anlamadım inanın bundan ve beni oyundan soğutan birşey oldu.Eğer top ayağınıza gelmeden yani top sizden açıkken şut ' a basılı tutarsanız kalenin dibinde bile olsanız abuk subuk yerlere gidiyor.O yüzden top ayağınıza yapıştıgı anda şut ' a basmanız gerekiyor.İnanın size saçma geldigi kadar banada saçma geliyor ama böyle.Topa en isabetli vurma şekli bu.



FIFA 15 ŞUT TÜRLERİ


Sadece dümdüz şut çekmek yeterli değildir.FIFA 15'de farklı şut stilleri ve vuruş teknikleri vardır,bunları zamanına,mekanına göre kullanmak her zaman işimize yarayacaktır ve bize gol atmak için gerekli imkanı verecektir.Bunları iyi kavramak için bol bol antreman ve tecrübe gerekiyor gerisi zaten gelir.Her zaman dedigim gibi önemli olan oyunun mekaniklerini kavramak,mekanikleri kavradıktan sonra zaten iyi bir oyuncu oluyorsunuz gerisi hikaye.






DÜZ ŞUT





Xbox

B tuşu

PlayStation

Yuvarlak

FIFA 14'den itibaren ne değişti?
Tabi herhangi bir değişiklik yok çünki bildigimiz normal şut butonu ve hiçbirimizinde bunda herhangi bir değişiklik olacağını düşünmediğimizi sanıyorum tabi, FIFA şut kurallarını değiştirmez ise,eheh.

Kullanılabilir Durumlar

Düz şut çekerken arka direğe nişan almaya dikkat edin bu sizin düz şut taktigi ile gol atma imkanınızı artıracaktır.Şut çekerken nişan almak iyi nişan almak tabikide büyük bir faktör ancak oyuncunun yeteneğide burda büyük bir rol oynuyor.Siz düşük şut kabiliyetli bir oyuncu ile istediginiz taktigi uygulayın ancak o adam ile gol atmak gerçekten çok zor olacaktır.



AŞIRTMA ŞUT





Xbox

LB+B

PlayStation

L1+Yuvarlak


FIFA 14'den itibaren ne değişti?

Kalecinin üstünden gol atmak artık geri döndü,FIFA 13 oynayanlar hatırlayacaktır.Artık aşırtma şut atmak için daha fazla zamana ve imkana sahipsiniz.

Kullanılabilir Durumlar

Mutlaka kaleciyi izleyin,hareketlerine dikkat edin.Kaleciyi en ufak ilerde görseniz bile aşırtma şutu denemekten korkmayın çünki bu sene gerçekten aşırtma şut işe yarıyor.Soldan gelirken kaleci'yi biraz ilerde görürseniz sağ arka direğe nişanlayın ve Güç barını yarılayın.Kaleci'yi kalesinde iyice uzakta görürseniz Power Bar'ı %75'lere kadar doldurun ve şutunuzu çekin.

Aşırtma şut çekerken biraz güven gerekiyor,bol bol antreman ile alışabilirsiniz diye düşünüyorum.






AKROBATİK ŞUTLAR



Xbox

L2+B


PlayStation


L2+Yuvarlak


FIFA 14'den itbaren ne değişti?

Bu seneki yeni animasyonlar ile daha değişik şut stillerini görebilmekteyiz,pekde bi değişiklik yok gibi bundan başka.Artık akrobatik hareketler gerçekten de '' Akrobatik '' görünüyor diyebilirim.

Kullanılabilir Durumlar

Akrobatik şutlarda genelde topun havadan gelmesi gerekir ve bu hareketleri rakip ceza sahası içinde kullanın.Oyuncunuz iyi pozisyonda olsun.Eğer SKORA oynayan bir oyuncu iseniz yani ciddi oynuyor iseniz ben pek önermiyorum bu stili ancak fark attınız veya sıkıldınız bu hareketler zevkli olabiliyor.




KAVİSLİ ŞUTLAR



Xbox

RB+B


PlayStation

R1+Yuvarlak




FIFA 14'den itbaren ne değişti?

Kavisli yani Finesse şutlar FIFA 15'de çok daha etkili ve kullanılabilir olmuş.


Kullanılabilir Durumlar

Ceza sahası içinde vuracağınız köşeye dönüp arkaya doğru bırakacağınız kavisli bir şut her türlü kaleciyi mağlup etmeye yetecektir.Düz şut'dan daha etkili bir şut stilidir ceza sahası içinde.Oyuncunuzun ters ayağı ile sakın ama sakın kavisli şut denemeye kalkmayın,hüsrana uğrarsınız mutlaka kullandıgı ayağa ve iyi pozisyon alındıgında ceza sahasında her türlü pozisyonu gole çevirebilirsiniz.





Uzaklığa Göre Hangi Şut Stilini Kullanmalıyım ?



Mavi Alan : Kaleye çok yakın oldugunuz alanlarda Düz Şut ve Kavisli şut en iyi seçimdir,tabi fantastiğe kaçıp Aşırtma şut deneyebilirsiniz ben şahsen çok yaparım.

Kırmızı Alan : Kalecinin tam kalede oldugunu düşündüğümüz için aşırtma şutunu eleyelim.Kırmızı alanda Düz Şut ve Kavisli şutlar en iyi seçim olacaktır.


Yeşil Alan : Sadece düz şut kullanın ve power bar mutlaka %60 ve 75 arasında olsun.Oyuncunun uzaktan şut yeteneği bu alanda çok büyük bir faktördür.Şut çekmeden önce topu oyuncunun ayağından en uzak noktayken şut çekmeyi ve etrafınızın boş olduguna dikkat edin.

GÜNCELLEME :  Yeni gelen güncellemelerle yeşil alanda kavisli şut çekmek artık çok işe yarıyor  , barı %75 lerde doldurun ve mutlaka her zaman arka direğe doğru nişan alın.


Şut çekerken sizin yeteneğinizden çok oyuncunun kalitesi'de çok önemlidir diye düşünüyorum ancak yukarda dediklerimi uygularsanız ve oyuncularınızda yetenekliyse artık gol atmanızda bir sorun kalmamıştır diye umuyorum.

Çok sorulan bir rehberin daha sonunda geldik,başka yazılarda tekrardan görüşmek üzere.