16 Eylül 2015

FIFA 16 HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY


EA Sports'un Fifa serisi bu sene Windows, Playstation 3/4, Xbox 360/One, Android ve ISO sistemlerinde oynanabilecek. Fifa 16, Fifa'nın kadın oyuncuları da bulunduran ilk serisi olma özelliğini taşımakta. Avrupa Genelinde 24 Eylül'de satışa sunulacak oyun, İngiltere'de ise 25 Temmuz'dan itibaren kullanılar ile buluşacak.

Seride ilk kez bayan futbolcularda kendilerine yer bulurken, Avusturalya, Brezilya, Kanada, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Meksika, İspanya, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletlerinin bayan Milli takımlarını oyunda göreceğiz.

2013 Yılında İspanya Milli Takımı kaptanı Veronica Boquete Change.org'ta başlattığı kampanya da, Fifa Serisinde kadın oyuncuların da olması gerektiğini belirtmiş ve imza kampanyası düzenlemişti. David Rutter, EA'nin başkan yardımcısı, "Dünyada ki en iyi bayan oyuncularının ve takımlarının Fifa serisinde yer almasının oyun için çok büyük bir gelişme olduğunu düşündüğünü" belirtti. 

Fifa'nın 2016 serisine, 2015 serisine göre 9 tane daha yeni stad eklenirken bunlar; Fratton Park (Portsmouth), Stade Valedrome (Marseille), King Abdullah Sports City (Al-Ittihad & Al-Ahli), El Momumental (River Plate), CenturyLink Field (Seattle Sounders), Borussia ParkBorussia Mönchengladbach), Vitality Stadium (Bournemouth), Vicarage Road (Watford), Carrow Road (Norwich City) oldu.

Fifa serisinde ilk kez oyunun hayranları kendi ülkelerinde alacakları oyunun kapak fotoğrafında Arjantinli Dünya Yıldızı Messi'nin yanında hangi oyuncunun yer alabileceğini seçme şansına sahip oldular. Kullanılan oylar sonrasında seçilen oyuncular ülkelere göre şöyle;

Shinji Kagawa - Japonya
Antonie Griezmann Fransa
Steph Catley - Avusturalya
Marco Fabian - Meksika
Jordan Hendorson - Birleşik Krallıklar ve İrlanda
Oscar - BrezilyaJuan Cuadrado - Latin Amerika
Arkadiusz Milik - Polonya
Christine Sinclair - Kanada
Alex Morgan - Amerika Birleşik Devletleri
David Alaba - Avusturya
Mauro Icardi - Italya

FIFA Ultimate Team - Draft Modu

Fifa Ultimate Team modunda sıfırdan takım yaratmak için yeterli sabrı, zamanı olmayanlar ve böyle şeylerle uğraşmaktan zevk almayanlar için EA Sports, oyunun bu serisinde Ultimate Team Draft adı altında bu tür oyuncuların da ilgisini çekebilmek için yeni bir mod sunuyor.

Bu mod ile Messi, Ronaldo, Kompany, Hazard, Suarez, Neymar tarzı oyuncuları çok fazla uğraşmadan ve çok fazla zaman harcamadan takımınıza alabiliyorsunuz.

Yeni bir draft modu başlattığınız zaman size her bölge için oyun oyuncular sunuyor. Örneğin forvet bölgesinde İbrahimovic, Robin Van Persie veya Aguero tarzı oyunculardan birini seçebiliyorsunuz. Kaleci olarak Neuer, Casillas veya Gea seçeneklerinizden biri olabilir. Belirli bir bütçeye sabit kalmadan, istediğiniz pozisyona istediğiniz oyuncuyu seçip kendi rüya takımınızı yaratabiliyorsunuz.

Bu mod ile ilgili canınızı sıkabilecek tek özellik ise 4 oyun kuralı olabilir. Eğer takımınız oynadığı 4 maçtan birini kaybederse ana menüye dönüp yeni bir takım kurmak zorunda kalıyorsunuz.

Modun diğer bir artı yönü iste istediğiniz arkadaşınız ile kurduğunuz takımı birlikte yönetip maçlara çıkabilmeniz.

Kariyer Modu - Yeni Sezon Hazırlıkları


Fifa 2016, Kariyer Modunda son yıllarda özellikle büyük kulüplerin gerçekte sık sık gerçekleştirdiği sezon öncesi turnuvalar seçeneği de bulunuyor. Özellikle son yıllarda Asya, Amerika ve Avrupa Ülkelerinde sezon öncesi büyük turnuvalar gerçekleşmekte. Fifa 2016, bu seçeneği Kariyer Moduna da eklemiş durumda. Asya, Güney Amerika, Kuzey Amerika veya Avrupa'da sezon öncesi düzenlenen bir turnuvaya takımınız ile katılabiliyorsunuz.

Bunun getirdiği avantajlardan biri katıldığınız bu turnuvayı kazandığınız takdirde, sizin transfer bütçenizin artacak olması. Bu turnuvalar size ekstra gelir getirecek. Katılabileceğiniz turnuvanın prestiji ise sizin takımınızın prestiji ile doğru ortantıda. Örneğin büyük bir kulübü çalıştırıyorsanız o zaman rakibiniz Bayern tarzı takımlar olacaktır. Küçük takımları çalıştırıyorsanız, örneğin Southampton, rakiplerinizde sizin gibi daha kısıtlı imkanlara sahip takımlar olacaktır.

Kariyer Modu - Antreman Özelliği

Oyunun en ilgi çekecek yeni özelliği bana göre Kariyer Moduna eklenen Antreman Özelliği. Özellikle Kariyer Modu bağımlılarının sevinçle karşılayacağı bu özellik, size oyuncularınızı antreman yoluyla geliştirme seçeneği sunuyor. Kısa kısa antreman görevlerini tamamlayarak oyuncularınızın özelliklerini teker teker geliştirebiliyorsunuz. Örneğin geliştirmek istediğiniz oyuncu Cuadrado ve defansif özellikleri size göre yeterli değil. Antreman görevlerini tamamlayarak Cuadrado'nun defansif özelliklerini arttırabiliyorsunuz fakat bu size bir sağ açık oyuncusunu bir forvet oyuncusuna dönüştürme imkanı tanımıyor. Ek olarak, hali hazırda yıldız olmuş veya yaşı ilerlemiş oyuncuları da belirli bir seviyeye kadar geliştirebilirken, genç yıldız adaylarını çok daha fazla antreman yaptırarak çok daha fazla geliştirebiliyorsunuz.

Gol Sevinci Seçenekleri

Burada da bir kaç tane küçük değişiklik gözümüze çarpıyor. Örneğin daha önce gol attığınız da saha içinde ki oyuncular ile kutlamanız mecburiydi. Yeni eklenen özellikle beraber gol attıktan sonra eğer ki yedek kulübenize doğru koşarsanız, yedek kulübenizde ki teknik heyet ve futbolcularla attığınız golün sevincini yaşayabiliyorsunuz. Bir başka eklenen özellik ise attığınız golden sonra eğer kameraya doğru koşarsanız, açınız değişecek ve oyuncunuzu kameradan görebileceksiniz. 

Oyun içi değişiklikleri - Defans

Defansif agility (çeviklik) 25 tane özellikten yapılmış bir değişiklik. Bununla birlikte artık defans oyuncularınız, rakip hücum oyuncuları ile 1v1 pozisyonlarda kaldığında eskisi gibi dengesizlik olmuyor ve bu özellik defans oyuncunuza daha rahat hareket etme imkanı veriyor. Böylece hızlı ve yetenekli atak oyuncularını daha kolay takip edip, topu daha rahat çalabiliyorsunuz

Defans oyuncularına eklenen bir diğer özellikler ise; fake tackle (sahte top çalma) ve yeni kayarak top çalma şekilleri. Bu yeni kayarak top çalma şekilleri eğer kontra atağa yakalanırsanız veya 1v1 pozisyonlarda aceleci davranır ve hamlenizi çabuk yaparsanız yardımınıza yetişecek. 

Atağa çıkarken top kaybettiğinizde bundan böyle takım savunmanızı kontrol etmediğiniz oyuncular sağlama alacak. Örneğin ortasaha da top kaybederseniz atağa çıkarken, sağ bekiniz defansınızdan fazla uzaklaşmayacak ve topu kaybettiğiniz anda kendi bölgesine dönüş yapacak. Takımınız daha kompakt bir şekilde oynayacak.

Kaleciler oyun içinde yapılan değişikliklerden en önemlisi. Fifa 15'e nazaran kalecilerinize daha çok güvenebileceksiniz.

Ortasaha 

Oyun kurmak Fifa 2016'da orta saha hakimiyetini kazanmak için çok önemli bir rol oynayacak. Ortasaha oyuncularınız Interception (Top Kesme) özelliğini kullanarak orta saha da hakimiyeti size vermeyece çalışacak. Fifa 2016'da maçları kazanmanın en büyük yolu orta saha hakimiyetinden geçecek. Pas şeklinizde takımınızın oyun şeklini etkileyecek bir diğer nokta. Nokta paslar, daha dengeli bir ortasahaya ve bunun sonucunda takımınızın gole gitmesinde önemi bir yer oynayacak. 

Atak

Hücumda yapılan en büyük değişiklik ise, iki defa veya üç defa üst üste basarak yaptığınız ortalar. Özellikle hızlı hücumlarda kanatlardan gelirken defans arkasında iki veya üç defa basarak çok daha rahat orta açacak ve pozisyon bulabileceksiniz. EA, Fifa 2016'da bu pasların forvet oyuncularını bulmasını daha kolay yaptı. Özellikle orta açarken defans oyuncusu ile aranıza mesafe koyarsanız, topu içeri falsolu bir şekilde forvet oyuncunuza gönderebilir gol şansınızı arttırabilirsiniz. Topa doğru bir şekilde vurduğunuzda bunu hissedebilecek ve gol oluşunu keyifle izleyebileceksiniz.

Oyunu Gerçekçi Yapmaya Çalışmıyoruz


EA Sports Yaratıcı Direktörü Matthew Prior verdiği bir röportajda oyunu gerçek hayatta ki futbol gibi yapmak istemediklerini belirtirken şunları söyledi; "İnsanlar bizim oyunumuzu oynadıklarında, zevk almak ve eğlenmek istiyorlar. Biz bu özelliği hiç bir zaman kaybetme noktasına gelmedik ama bu bir denge işi ve bunu sağlamamız gerekiyor. Bizim oyunumuz, gerçek hayatta ki futbolun oyuna sunumu ama çok fazla da değil. Çok daha az, mesela 45 dakikalık devreler yerine 12 dakikalık devreler var, böylece oyundan edinilen tecrübe daha farklı. 

Oyuncular Kendi Güçlerinden Şikayetçi

Prior, oyuncuların kendi Fifa güçlerini gördüklerinde sürekli şikayetlerde bulunduklarını dile getirirken şunları ifade etti; "Biraz ilginç ama az sonra Everton'dan bir kaç oyuncu ile buluşacağız ve onlar sürekli bizim oyunumuzu oynuyorlar ki bu harika bir şey. Komik olan ise onlar ile buluştuğumda sizi temin ederim söyleyecekleri şey "Ama benim oyun içi özelliklerim yeterince iyi değil, ben daha hızlıyım veya ben daha iyi şut çekiyorum" olacak. Bu Fifa'da kendi özelliklerini beğenmeyen oyunculardan sık sık duyduğumuz bir şey."

Oyunun Size Karşı bir Tutumu Yok

Prior, oyunun oyunculara karşı bir tutumu olmadığını belirtirken, "Çoğu insan oyunda bir kural olduğunu ve AI'nin oyun içinde ayarlamalar yaparak sizin farklı kazanmanızı engellediğini düşünüyor. Tabi ki böyle bir şey yok, ama insanları buna inandırmak kaybettikleri zaman oldukça zor. Bir bahane arıyorlar ve bunun en kolay yolu AI'i suçlamaktan geçiyor."

"Sizi temin ederim oyunda böyle bir şey bulunmamakta. Biz bu suça her yıl maruz kalıyoruz, ve bizim oyun yapımcılarımız bu duruma çok sinirleniyor. Tabi ki normal şeyler ekli, mesela bazı oyuncular rüzgarı arkasına alabiliyor 85. dakikadan sonra yani küçük küçük eklemeler var fakat bunun skorla bir önemi yok."

Kadın Futboluna Dair

Kadın Futbolunu eklemenin sanılıdığı kadar basit olmadığını belirten Prior, "Kadın Futbolunda ki her şeyi baştan aşşağı değiştirdik. Fiziki özellikler, ve diğer şeyler size kadın futbolunu aratmayacak o yüzden erkek ve bayan futbolu arasında ki farkı kolayca fark edebileceksiniz. Farklılık bizim için çok önemli bir şey ve bunu burada hissettirmekte iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum."

"Teknik olarak farklılıklar şut güçleri, hızlar ve buna benzer şeyler o yüzden bunu fark edeceğinizi düşünüyorum ama tabi ki bu demek değildir ki daha az zevk alıp daha az eğleneceksiniz. 

"Biz bunu uzun yıllardır yapmak istiyorduk ve şuan elimize bunu yapmak için harika bir fırsat geçmiş oldu. Elimizde ki yeni sistem ile istediğimizi oyuna daha rahat katabiliyoruz, mesela fizik moturumuz kadın futbolunu oyuna eklememizde ki en büyük etkenlerden biriydi."

1 yorum: