21 Aralık 2014

FIFA 15 - OYUNCU ÖZELLİKLERİ SPECİALTİES NEDİR?



FIFA'da belli başlı bir yeteneği olan oyuncular kendilerine özellik kazanır,bu o oyuncunun hangi yetenekte ustalaştıgını ve iyi oldugunu gösteren özelliklerdir.Bir oyuncu bunu kazanması için genelde bir yetenekte stat seviyesinin 85 veya 86'dan yüksek olması gerekir.

Bugun tek tek hepsini türkçe olarak açıklayacağım.

                                                 
                                                                ACROBAT

Agility stat'ı yüksek olan oyuncularda görebilirsiniz bunu,genelde diğer oyuncuların ulaşamadıgı toplara akrobatik vucutlarını kullanarak ulaşabilirler ve her seferinde estetik şutlar denemekten kaçınmazlar.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun 90+ Agility statına sahip olması gerekir.



                                CLINICAL FINISHER

25 metre içinde her an her yerden gol atma kabiliyetine sahiptirler,şutları son derece isabetlidir ve her türlü hatayı gole çevirebilirler.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun +80 Long Shots + 86 Finishing kabiliyetine sahip olması gerekmektedir.



                                        CROSSER

Bu oyuncular orta açarken muhteşem bir falso ve isabet ile içeri topu gönderirler,defansın topa sahip olmaması için her türlü zorlayıcı topları içeri kesme yeteneğine sahiptirler.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun  +80 Curve +86 Crossing yeteneğine sahip olması gerekmektedir.



                               DISTANCE SHOOTER

Bu oyuncular sadece sert şut çekmez aynı zamandada çok isabetli şutlar çekebilirler uzaktan,bu özelliğe sahip oyuncunuz varsa uzaktan şut çekmekten çekinmeyin topa nasıl vurulacağını çok iyi bilirler.Bu özelliği açmak için oyuncunun Shot Power + Long Shots özellği toplamda  174 puanı geçmek zorundadır.Yani kısaca ikisininde +86 rakamlarında bir seviyede olması gerekir.


                                       DRIBBLER

Bu oyuncu top kontrolü ve sürme konusunda ustalaşmıştır ve bu tür oyunculardan top almak pekde kolay değildir.Ellerini çok iyi kullanırlar ve rakibin sürekli üstüne gidebilirler.Bu özelliği açmak için oyuncunun +86 Dribbling yeteneğine sahip olması gerekmektedir.


                                   FK SPECIALIST

Bu oyuncular birer serbest vuruş uzmanlarıdır ve hiç bir zaman topu kaleye göndermekten çekinmezler,son derece iyi falso ve isabet ile topları kaleye serbest vuruştan gönderebilirler.Eğer takımınızda böyle bir oyuncu varsa mutlaka serbest vuruşları ona kullandırmayı unutmayın.Bu özelliği kazanmak için Free Kick yeteneği 86 ve Curve yeteneğinin 85 ve daha üstleri bir rakamlarda olması gerekir.



                                     PLAYMAKER

Bu oyuncular sizin saha içinde gözbebeğiniz ve takımın liderleridirler,sahada diğer takım arkadaşlarını oyuna sokmayı ve oyunu domine etmeye yardımcı olan oyunculardır.Kesinlikle oyun kurmak için yaratılmışlardır.Havadan ve yerden bu oyuncular için topun nasıl atılacağı hiç problem değildir.Bu özelliği kazanmak için +86 Vision +86 Short passing ve +75 Long passing statlarına sahip olması gerekmektedir.



                                      POACHER

Bu özellikteki oyuncu sizin saha içindeki en büyük silahlarınızdan biridir,kafa ve ayağı ile her türlü şansı değerlendirmekte ustadırlar.En gol olmayacak denilen pozisyonlardan bile gol atmayı başarabilecek kabiliyette oyunculardır.Bu özelliği kazanmak için +75 Heading +86 Finishing kabiliyetlerine sahip olması gerekmektedir.



                                      SPEEDSTER

Sahanın atletleri.Bu oyuncular çok hızlıdırlar hem markajdan hemde attıgınız toplara çok çabuk yetişirler.Aynı zamanda boşluk buldugunuzda bu oyuncular ile ileri koşmaktan çekinmeyin gerekirse tüm takımı bile arkasına takabilirler.Yüksek hızlara çok çabuk erişebilirler ve yerlerinden çok hızlı atağa kalkarlar.Bu özelliği kazanmak için Sprint Speed ve Acceleration özelliklerininin +90 olması gerekir.



                                             STRENGHT

Bu oyuncular çok güçlüdürler,omuz mücadelelerine girdiklerinde kazanma ihtimalleri çok yüksektir ve o topu kazanmak için herşeyi yaparlar.Bu oyunculardan topu almak çok zordur ve defansta güçlerini topu kazanmak için kullanırlar.Bu özelliği kazanmak için 181 lbs yani 82kg olan oyuncular +90 Strenght'e sahip olmak zorundadırlar.184 yani 84kg olan oyuncu ve üstleri için +86 Strenght'e sahip olmaları yeterlidir.



                                       TACKLING

Topu rakip takımın ayağında çalmada ve geri kazanmada ustalaşmış oyunculardır,Standart defans oyuncularından daha iyi reaksiyon gösterirler ve topu kazanmaya çalışırlar.Aynı şekilde standart bir defans oyuncusundan çok daha iyi rakibin ayağından topu çalarlar.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun +85 Sliding Tackle +86 Standing Tackle özelliklerine sahip olması gerekmektedir.



                                          TACTICIAN

Bu oyunular oyunu çok iyi okurlar ve defansif olarak muhteşem engellemeler yapabilirler.Standart oyunculara göre topun nereye gideceğini daha kısa sürede kestirip onu engellemek için top ile oyuncu arasına girmeye çalışırlar.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun +80 Reaction ve +86 Interceptions yeteneğine sahip olması gerekir.



ENGINE

Bu özelliğe sahip olan oyuncular yorulmak nedir bilmez ve günlerce koşabilirler.Hem atağa hemde defansa büyük yardımları dokunabilirler.Bu oyuncular kadar koşan başka oyuncular yoktur,enerjiler hiç bitmez.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun Work Rate High/High olması ve Stamina yeteneğinin  +86 olması gerekmektedir.

AERIAL THREAT

Hem atakta ve defansta bu oyuncular kadar topa iyi kafa atan ve hava toplarına çıkan oyunculardır genelde çok uzun olurlar ve çok iyi zıplarlar.

6.2 altında oyuncuların Heading +90 ve Jumping veya Strenght özelliklerinin +86 olması gerekir.
6.3 6.4 için +90 Heading yeterlidir.
6.5 ve üstü için +75 Heading bu özelliği kazanmak için yeterlidir.

                             COMPLETE DEFENDER

Bir defans oyuncusunun alabileceği en iyi özelliktir,defansın her türlü konusunda ustalaşmış ve kendini geliştirmiştir.Tamamiyle gerçek bir defans oyuncu olmuştur.Bu özelliği kazanmak pekde kolay değildir oyuncunun Tactician , Defending 'den aksine bir de şu özelliklerden birine sahip olması gerekmektedir Strength, Acrobat veya Aerial Threat.


                                                 COMPLETE FORWARD

Bu özelliğe sahip olan oyuncular artık usta bir forvet oyuncusu oldugunu kanıtlamıştır,her türlü duruma bir forvet için ayak uydurabilirler ve her takımda bulunması gereken tipde forvetlerdir.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun Clinical Finisher , Poacher ile birlikte şu özelliklerden en az bir tanesine sahip olması gerekmektedir. Aerial Threat, Speedster, Dribbler ve Strength.


COMPLETE MIDFIELDER

Orta sahada ustalaşan bir oyuncunun kazandığı özelliktir.Bu oyuncular artık tam tamına bir orta sahada oyunu domine edebilecek yetenekte oyuncu seviyesine ulaşmıştır.Sahadaki en güvendiğiniz oyuncular olabilirler.Bu özelliği kazanmak için oyuncunun Playmaker ve bu özelliklerden en az iki tanesine sahip olması gerekir.Distance Shooter, Engine, Dribbler, FK Specialist, Tackling, Crosser ve Clinical Finishing.

Oyuncu özelliklerini Ultimate Team modu dışında diğer tüm modlarda görebilirsiniz,bu özelliklere sahip oyuncular gerçekten değerli ve markette iyi yere sahip olan oyunculardır.Tabi genç bir oyuncu alıp ona bu özellikleri kazandırmak gerçekten çok zevkli oluyor.Bir başka yazının sonuna daha geldik sıradaki yazı ''Player Traits'' hakkında olacak,görüşmek üzere.