20 Aralık 2014

FIFA OYUNCU STATLARI NE ANLAMA GELİYOR



Oyundaki oyuncuların özellikleri sizin yeteneğinizden de öne gelen bir husustur ve aynı şekilde hangi tür oyuncu istediginizede yardımcı olur.Bugun oyuncuların özelliklerini detaylı olarak Türkçe bir biçimde bu yazıda okuyabileceksiniz.Oyuncu seçerken FIFA'da her zaman Overall önemli değildir,her oyuncunun kendine has yetenekleri vardır ve kendinize uygun,formasyonunuza uygun,taktiğinize uygun oyuncuları kendiniz seçmelisiniz.



Ball Control (Top Kontrolü ) : Oyuncunuz topu ne kadar iyi kontrol ediyor ? Ve oyuncularınızın topu ne kadar iyi/kötü ilk dokunuş(first touch) yapmasını etki eden statdır.


Crossing (Orta Açma) : Oyuncunuzun ceza sahasına ne kadar iyi orta açacağını belirleyen statdır.

Curve (Falso) : Oyuncunuz topa ne kadar falso verebilir? Belki her zaman işe yaran stat değildir ama bazı durumlarda oyuncunuzun harika paslar ve harika şutlar atmasına yardım eder.Fitnesse shot için olmazsa olmaz bir statdır.

Dribbling(Top Sürme) : Oyuncunuz topla birlikte ne kadar seri hareket edebilir? Topu dokunuş yeteneğidir oyuncunuzun topu bi nevi ayağına yapıştırmasını sağlar.Top Kontrolüne bağlı bir statdır eğer oyuncu iyi bir dribblingi varsa zaten top kontrolüde iyidir.

Finishing(Bitiricilik) : Bir forvet için olmazsa olmaz bir stat,ceza sahasında topu kaleye nasıl göndereceğini,son dokunuşunu belirler.Yüksek statlı bir oyuncu en zor açılardan bile çok iyi goller atabilir.Bu stat  uzaktan atılan şutları etkilemez.

Free Kick Accuracy(Serbest vuruş isabeti) : Serbest vuruşlarınızın ne kadar isabetli olduğun gösterir.Falso ile birlikte birleşince oyuncuyu etkili bir serbest vuruş oyuncusu yapabilir.

Heading Accuracy(Kafa vuruşu isabeti) : Kafa vuruşlarının ne kadar isabetli gideceğini belirler,defans ve forvet oyuncuları için olmazsa olmaz bir statdır.

Long Passing(Uzun Pas yeteneği) : Oyuncunuzun ne kadar iyi uzun paslar atacağını gösterir yüksek falso yeteneği olan bir oyuncu uzun paslarına muhteşem falsolar verebilir.Ara paslarınıda etkiler.

Long Shots(Uzun Şut yeteneği) : Oyuncunuz uzaktan ne kadar iyi şutlar atabilir.Ceza sahasından atılan tüm şutları etkiler ve atılan şutların isabet oranını artırır.

Marking(Markaj) : Defans oyuncular için en önemli statlardan biridir,rakip oyuncuları ne kadar iyi markaja aldıgını belirleyen statdır.

Penalties(Penalti İsabet) : Penaltı atarken isabeti ve şut ayarı yaptığınız yeşil barın dahada genişleyip rahat bir penaltı atmanızı sağlar.

Short Passing(Kısa pas yeteneği) : Oyuncunuz kısa pas isabetini ve yeteneğini belirler.

Shot Power(Şut Gücü) : Oyuncunuzun topa ne kadar sert vurduğunu belirler uzaktan atılan şutlar için gerekli olan bir statdır,düşük bir şut gücü ile uzaktan gol atamazsınız çünki top çok yavaş bir şekilde seyahat eder.Bu statın yüksek olması kalecileri yenmenin en iyi yoludur.

Sliding Tackle(Kayarak Müdahele) : Oyuncunun kayarak müdahelerdeki isabeti ve foul yapma oranını düşürür,yüksek statlar ile oyuncunuz bazen uzunca kayabilir.Şutları bloke etmede önemli bir statdır.

Stand Tackle(Top Çalma) : Oyuncunun rakip oyuncunun ayağından rahat bir şekilde topu almasını sağlar ve bu sürede ayakta durmasına etki eder.

Volleys(Voley yeteneği) : Oyuncuzun topa ne kadar isabetli bir şekilde vole vurma yeteneğidir size doğru gelen seken toplardada bu stat iş görür.

Şimdi geçelim fiziksel statlara

Acceleration(Hızlanma) : Oyuncunuzun durdurduğu yerden ne kadar hızlı sürede koşuya başlaması.Kısa koşular yapmak için iyi statdır.

Agility(Çeviklik) : Oyuncunuzun ne kadar iyi hareket edeceğini ve çabuk yön değiştireceğini belirler bi nevi atikliği belirler.

Balance(Denge) : Oyuncunuzun ayağını yere sağlam basmasını sağlar ve topu korurken dengede durmasını sağlar.Keskin dönüşler yapmayada yardımcı olur.

Jumping(Zıplama) : Oyuncunun ne kadar yükseğe sıçrayacağını belirler.Uzun oyuncuların genelde jumping'i düşük olur çünki onların zaten fazla zıplamalarına gerek yoktur.Ancak ondan kısa ama çok yüksek zıplama olan yeteneği bir oyuncu bazen uzun oyuncularla boy ölçüşebilir.Kafa toplarını etki eden bir statdır.

Reactions(Reaksiyon) : Oyuncunuzun oyuna ne kadar hızlı reaksiyon sağladını gösterir,rebound topları gole çevirmede ve topu defansdan uzaklaştırmada önemli bir statdır.

Sprint Speed(Koşu hızı) : Oyuncunun maksimumu hızını belirler uzun koşularda önemli bir statdır.Hızlanma statıda burda büyük rol oynar çünki ne kadar yüksekse hızlanma oyuncunuz o kadar çabuk maksimum hızına erişir.

Stamina(Enerji) : Oyuncunun maçda ne kadar enerji harcadığını gösterir yüksek statlı oyuncuların stamina barı daha çabuk yenilenir ve koşu yaptığınızda daha az düşer.High/High work rateli oyuncular için kesinlikle yüksek olması gereken bir statdır.

Strenght(Güç) : Bu seneki büyük faktörlerden biride güç karakterinizin formadan çekilirken ki düşmeme,ayakta durmasına yardımcı olur genelde defansların diğer oyunculara göre bu statı yüksek olur ama bazı forvet oyuncularınında bu statı yüksektir ve onlardan top almak oldukça zordur hele birde koşuya başlarlarsa arkalarından müdahele yapmak çok zordur.Bu seneki ana statdır bana göre.

Aggression(Saldırganlık) : Oyuncunuzun topu korumasında ve kazanmasında büyük rol oynayan statdır.Omuz omuza giderken ki oyuncunun hırsını belirler,düşük statlı oyuncular omuz omuzada çabuk bırakırlar topu ve press yapmazlar,yüksek statlı oyuncular yere düşene kadar topu bırakmaz ve kaybettiklerinde press yaparlar.Bi örnek vereyim Sabrinin aggression oyun içinde 95'di galiba :)

Positioning(Pozisyon alma) : Forvetler için anahtar bir statdır,oyuncunun doğru zamanda doğru yerde olmasını sağlar.Kornerler,hava topları vs...

Interceptions(Top kesme/Engelleme) : Rakip takımın paslarını engellemek için olmazsa olmaz bir statdır.Yüksek statlı oyuncular muhteşem engellemeler yapabilir ve topu size kazandırabilirler.

Vision(Görüş) : Oyuncunuzun ne kadar sahayı iyi gördüğünü belirler.Pas atarkenki anahtar statlardan biridir,yüksek statlı oyuncular defansdan bile ileriye doğru harika hava pasları atabilirler.Pas statlarıyla birleşik bir stat diyebiliriz.

Skill Moves(Yetenek hareketleri) : 1 yıldız ve 5 yıldız olarak sıralanır yüksek yıldızlı oyuncular Neymar,Ronaldinho gibi,şık hareketler yapabilirler tabi sizin yeteneğinize bağlı bir statdır.

Work Rates(Çalışma Oranı) :  WORK RATE NEDİR ? REHBER

Artık tüm oyuncu özelliklerini öğrendiniz ve kendinize en uygun oyuncuyu bulabilirsiniz,sıradaki yazı yine Oyuncular ile ilgili olacak yani Traits ve Specialities hakkında olacak.


Görüşmek üzere.