06 Ekim 2014

FIFA 15 INSTRUCTİONS NEDİR?



FIFA 15 ile birlikle ilk defa oyuna eklenen ve oyuncular tarafından ne işe yaradıgı en çok sorularan bir özellik olan Instrucions özelliği iyi kullanıldıgında size maç kazandırabilir ve aynı şekilde kötü kullanıdıgınzdada size maç kaybettirebilir.Bugun bu sistemi size en iyi şekilde bu rehberde anlatmaya çalışıcam.


Yukardaki tabloda gördüğünüz üzere en üstten anlatmaya başlıyalım.






  • CHANCE CREATION ( Şans Yaratma ) LM,RM,LW,RW


Cut Insıde: Kanat oyuncularınız geniş durmak yani yan çizgiye yakın oynamak yerine,içeriye ve şut pozisyonlarına girmeyi daha çok ister,ancak bu seçenegi seçtiginizde kanatlarınızdan gelen ortalar azalacaktır.Örnek verelim,Ronaldo,Quaresma gibi içerde gol atma yeteneği bulunan kanat oyuncularınız varsa bu seçenegi kullanabilirsiniz.

Stay Wide: Buda,Cut Inside'nin tam tersi,kanat ve açık oyuncularınızın içeri girmek yerine daha geniş ve orta açmak için müsait pozisyonlara gireceklerdir.Eğer elinizde Walcott,Navas gibi hızlı ve orta açma kabiliyeti yüksek oyuncular varsa ve eğer birde uzun bir forvet ile oynuyorsanız kanat oyuncularınızda bu seçeneği kullanabilirsiniz.




  • SUPPORT RUNS ( Destek Koşuları ) LM,RM,LW,RW,ST,CF



Come Short: Bunu bir oyuncunuza uyguladıgınızda topla sürekli yakın oynar ve uzun koşu yapmaz sürekli kısa pas almaya ve ayağa oynamaya çalışır.Forvetiniz ilerde çok yanlız kaldıgında kullanılabilir.

Get in Behind:Bu seçenek ile seçtiginiz bir oyuncu sürekli rakibin defans çizgisini yıpratmaya ve sürekli arkaya koşular yapmaya başlar bu bir nevi iyidir ve size gol fırsatları doğurur,ancak Burak Yılmaz gibi 9999 kere offside'a düşme olasılığınızda yüksek. 

Stay Central:Oyuncularınızı sürekli ortaya ve merkeze gelmeye zorlarsınız bu kanat oyuncuları için kesinlikle önermiyorum eğer tabi diyorsanız ben ''rakibi direk ortadan yararım arkadaş'' o zaman iş değişir.CF,ST'ler için kullanılabilir oda belki...


Drift Wide: Oyuncuları sürekli olarak geniş alana yaymaya çalışırsınız ancak bunun ne kadar iyi ve etkili oldugunu bende bilmiyorum açıkçası.Oyun çok sıkıştıgında belki iş görür gibime geliyor.







  • DEFENCE SUPPORT ( Defans Desteği) LM,RM,LW,CAM

Come back on Defence: Bu seçenegi bir oyuncuda aktif hale getirdiginizde defans yaparken o oyuncu sürekli geriye yardıma gelir.İşte burda karar tamamen sizin,oyuncunuzun ilerde kalıp bir kontra atak için durmasınımı istersiniz yoksa katı savunmayımı?

Stay Forward: Üstekinini tam tersi,bunu aktif hale getirdiginizde oyuncunuz geriye gelmez ve sürekli siz defans yaparken ilerde top bekler.Kim bilir belki defansdan bi anda uzun top ile çıkıp golü bu seçtiginiz oyuncu ile bulabilirsiniz? Yada sırf bu oyuncu geri gelmedi diye golü kalenizde görebilirsiniz?



  • Support on Crosses ( Açılan ortalara destek) LM,RM,LW,RM,CAM


Get in the Box :  Orta açtıgınızda bu seçenegi seçtiginiz oyuncular köşede ve dışarda durmak yerine içeri geçer.İçerisi iyice kalabalık olduguda kim bilir belki karambolden golü atarsınız.''Zaten FIFA bir karambol oyunu değilmi ?'' dediginizi duyar gibiyim,eheh.


Stay on the Edge of the Box : Yine aynı şekil ve mantık oyuncularınız orta açtıgınızda içeri geçmek yerine dışarda ve kenarda durur ve belkide iyi bir şut pozisyonu ortaya çıkabilir.



  • POSITIONAL FREEDOM LM,RM,LW,RWCAM



Stick to Position: Oyuncunuza saha içinde herhangi bir özgürlük tanınmaz,sürekli pozisyonu içinde oynar ve asla pozisyonu dışına çıkmaz.Disiplin disiplin disiplin diyoruz.


FreeRoam: Chelsea maçlarında bir Hazard'ı seyreden varmı? Adam buralar zamanında dedemindi gibi sahada özgürce koşuyor nerdeyse her mevkide oynuyor,bunun nedeni Mourinho'nun ona genelde 10 numarala verilen bu saha içi özgürlük görevinden kaynaklanıyor.Eğer sizde buralar bi ara benim dedemindi..Şaka bi yana iyi bir oyun-kurucu olarak düşündüğünüz oyuncunuz varsa bu görevi mutlaka ona verin,mutlaka bir oyuncunuzda bu görev olsun,gerçekten çok işe yarıyor.




  • ATTACKING RUNS (İleri Koşular) CF,ST



Get in Behind : Bir Burak Yılmaz bir maçta 1000 kere offside'a yakalanabilir? Neden? İşte bu yüzden Get in Behind, yani sürekli defansın arkasına koşular yaptıgı için.Tabi bu koşuları muhteşem yapan bir sürü oyuncu var benim favorilerimden biride Aguero'dur bu konuda.Kısaca oyuncularınız sürekli defans arkası koşular yapmasını istiyorsanız bu seçenegi onlarda kullanın ancak dikkat edin düşük Attack Positioning'e sahip olan oyuncular çok fazla offside'a yakalanabilir.



Target Man :  Forvetinize pas attıgınızda topu korumasını istediginiz defansa sırtı dönük oynayan güçlü ve sürekli ona orta açacagınız oyunculara bu seçeneği uygulayabilirsiniz.





  • DEFENSIVE PRESSING (Defansa press) CF,ST


Press Back Line : Forvetlerinizin arkada çizgi halinde duran defans oyunculara nefes aldırmamasını ve sürekli press uygulamasını istiyorsunuz bu seçenegi mutlaka uygulayın ancak unutmayın oyuncularınızın Stamina yani oyun içindeki enerjisi çabuk tükenebilir,dikkat edin !

Cut Passing Lanes : Forvetdeki adamlarınızın daha zeki bir şekilde press yapmak yerine,rakibin pas açılarını kapayıp akıllıca bir press uygulamasını istiyorsanız bu seçenek senin için İskoçyalı.





  • DEFENSIVE BEHAVİOUR (Defans davranışları) CM,CDM


Man Mark : Bu seçenek ile seçtiginiz orta saha oyuncuları rakibe sıkı bir adam markajı uygular,bu kadar basit :) Bu oyuncuların ''Marking'' özelliği yüksek olursa bu iyi bir artıdır.


Cut Passing Lanes : Bu seçenekde ise markaj yerine daha iç oynayıp rakibin pas atacağı yerleri önceden belirlemeye ve o açıları kapatmaya çalışır,bu özelliği kullanacağınız oyuncularınızın ''Interceptions'' özelliginin yüksek olmasına dikkat edin.




  • ATTACKING SUPPORT ( İleriye destek ) CM,CDM

Stay Back : Rakibe atak yaptıgınızda bu seçenekleri oyuncular,her an topu kaybetme ihtimaline karşı geride beklerler.Eğer çok fazla risk almam diyorsanız bu seçeneğe yönelin veya ileride işe yaramaz dedigininiz orta saha oyuncuları varsa bu iyi bir seçenektir.


Get Forwards : Buda üstekininin tam tersidir,geriden desteğe gelirler ancak bu risklidir tabi aynı şekilde gol atma yüzdeniz dahada artacaktır ilerde kalabalık oldugunuz için.






  • ATTACKING SUPPORT ( İleriye Destek ) CB

Join the Attack: Sürekli olarak defans oyuncunuz ileri destek verir ancak bu yukarda anlattıgım üzere hem riskli hemde iyi bir seçenek olabilir.

Play as a Striker: Bu özelligi demoda ilk gördüğümde çok şaşırmış hemde sevinmiştim,maçta yeniliyorsunuz ve çılgın bir şey yapmak istiyorsunuz bir defansı forvet olarak oynatmaktan çılgın ne olabilir futbolda değilmi? Ancak aldıgım bilgiye göre bu özellik ya son 10dk yada son 5dk çalışıyormuş.




  • ATTACKING RUNS ( İleriye koşular ) LB,RB,LWB,RWB

Stay Back: Bek oyuncuları için geçerli olan bu seçenek siz ataktayken eğer beklerin gereksiz ve çok atağa kalktığını düşünüyorsanız bu seçeneği kullanın.Kesinlikle bunu Dani Alvesin üstünde denemek istiyorum,abi bi insan hem bek hemde kanat oynarmı bi maçda yaa.

Always Overlap: Her atakda beklerinizin ileri çıkıp size yardım etmesini istiyorsanız bu seçeneğe yönelin ancak bazen abartabilirler ve çokda riskli olabilir hele hele yavaş bir bekiniz varsa o geriye dönene kadar çokdan iş bitmiş olur.




En çok sorulan ve merak edilen bir rehberin daha sonuna geldik umarım merak eden herkesin işine yaramıştır.

Yorum bölümünde her türlü soruyu zaman buldukça cevaplamaya çalışıyorum.