03 Aralık 2015

FIFA 16'da En İyi Defans Nasıl Yapılır ?




Yazıya başlamadan önce tek söyleyeceğim şey FIFA 15'i artık hafızalarınızdan silmeniz kesinlikle FIFA 16'nın FIFA 15 ile uzaktan yakından ilgisi yok. Artık Doumbia ve Aubameyang ile defansı zig zag çizerek geçmek yok ! Artık her seferinde o havadan atılan ara toplarının defansımızın arkasına sarkması diye bir şey yok. FIFA 15'i sadece 2 ay oynadıktan sonra kaldırmıştım rafa zaten onla ilgili bir yazı yazmıştım .Burdan okuyabilirsiniz LİNK . FIFA 15'de gerçekten hız konusu çok abartıya kaçmıştı herkes tüm kadrolarını en hızlı oyunculardan oluşturuyordu ve oyunda gerçekcilik adına hiçbir şey yoktu. Bu da oyun zevkini çok ağır bir şekilde baltalıyordu.

Herneyse biz gelelim asıl oyuna FIFA 16'ya. İlk izlenimlerim oyunda artık her yaptıgınız taktik , değişiklik , formasyon gibi değişimleri artık gerçekten oyunda hissedebiliyorsunuz.Bu rehberle birlikte FIFA 16'da defans nasıl yaparım,en iyi defans nasıl yapılır gibi soru işaretlerini kafanızdan kaldırmayı umuyorum.



Şimdi isterseniz biraz oyunun mekaniklerden bahsetmeye devam edeyim. Artık oyun çok daha yavaş böylelikle oyun arcade yapıdan kurtulup daha çok realistik bir oyun haline dönüşmüş. Artık gerçekten sahada gerçek futbol oynayan kazanıyor momentum belasını saymazsak tabi. FIFA 16 ile birlikte hız artık o kadar da önemli bir faktör değil. Pas,şut,güç gibi faktörler bu sene bence çok önemli o yüzden orta saha'ya sırf hızlı diye pas özelliğine bakmadan adam koyarsanız o adam hiç bir işe yaramaz. Mutlaka orta sahaların iyi pas yeteneği olması gerekli. Ancak hız'da tabiki her zaman artı bir avantaj. Neyse bunları sonra başka bir rehberde anlatacağım. Şimdilik nasıl defans yapılır rehberimize geçelim.




İlk söylemek istedigim şey , eskiden yavaş diye kenara atılan John Terry, Pique vs gibi oyuncular FIFA 16 ile birlikte artık kullanılabilir halde oldular. Yani gerçekte muhteşem olan bu stoperler artık oyunda sırf hız ( pace) özellikleri düşük öyle kenara atılmayacak kadar değerliler.O yüzden ilk olarak defans seçiminden başlayalım.



STOPER SEÇİMİ

Yukardada belirttigim gibi artık hız önemli bir faktör değil ancak burda dikkat edilmesi gereken bir konu eğer çok yüksek ve ağır press yapan biriyseniz çabuk defans oyuncular çok işinize yarayacaktır ama geride oyun kuran , counter attack ile oynayan biriyseniz yavaş defans oyuncuları'da işinizi çok rahat görecektir. Burda dikkat edilmesi gereken oyunda bu iki işi'de yapabilen hatta ileri çıkıp gol atabilen oyuncular bile var. Seçim yaparken , 1 çabuk defans oyuncusu ve birde ağır ama demir gibi sağlam bir adam seçmek ilk başlarda çok mantıklı olabilir. İlerde zaten paramız oldukça sıradışı defans oyuncularını kadromuza katabiliriz. Hem hızlı hem güçlü hemde defansif özellik olarak fevkalede olanlardan bahsediyorum.

Defansın ağır abisini seçerken bakmanız gereken ilk özellikler

Standing Tackle ( Durarak müdahele ) +84 olmalı.
Sliding Tackle ( Kayarak müdahele )   +85 olmalı
Interceptions ( Top kesme )      + 83 olmalı
Marking ( Markaj)    + 86 olmalı
Jumping ( Zıplama ) Boya göre değişir 6.2'den uzunsa 65 jumping bile yeter ama kısayda mutlaka +80 jumping olmalı.
Strenght ( Güç ) +85 her zaman tercihimizdir çünki dedigimiz gibi ağır abimizi seçiyoruz burda.
Hız önemli değil ama +60 olması her zaman tercihimiz 

Boy mutlaka 6.1 ve üzeri olsun. 6.0'da olabilir ama jumping'i +85'den yüksek ise.

Mutlaka ve mutlaka Med/High veya Low/High work rate'ye yani çalışma oranına sahip olmalılar kesinlikle ve kesinlikle High/Med önermiyorum defans'da hele defans yapamıyorum deyip bu tür ileri çıkmayı seven defans oyuncularını kullanıyorsanız maç başlamadan kaybedersiniz. Ama usta oyuncuların kullanmasında bir sıkıntı yoktur.

Müthiş örnekler
          

Çabuk ama güvenilir bir stoper oyuncusu seçerken

Standing Tackle ( Durarak müdahele ) +80 olmalı.
Sliding Tackle ( Kayarak müdahele )   +80 olmalı
Interceptions ( Top kesme )      + 80 olmalı
Marking ( Markaj)    + 80 olmalı
Jumping ( Zıplama ) Boya göre değişir 6.2'den uzunsa 65 jumping bile yeter ama kısayda mutlaka +80 jumping olmalı.
Strenght ( Güç ) +75 olması yeterli. Boyu 6.1'den uzunsa +70 bile yeter.
Hız olarak burda +75 olması çok iyi olur ancak +70'de FIFA 16'da iş görür ama her zaman fazla hız iyidir.
Agility( Çeviklik ) +70 olursa harika olur , keskin ve hızlı dönüşler yapabilir defans'da.

Work rate ( çalışma oranı )

Med/High olabilir , Med/med olabilir , hatta burda High/Med bile olabilir kendine güvenen arkadaşlar deneyebilir.

Med/Med   High/Med defans oyuncuları , ağır press yapan ve topu ayağında tutan bir oyun stili ile oynayanlar için önerimdir.

Med/High ---- Low/High ise counter attack ve geriye yaslanan sağlam defans isteyenler için birebirdir.

Ancak ne yaparsanız yapın sakın ama sakın çift High/Med çalışma oranına sahip defans oyuncusuyla oynamayın. Sonra bir bakarsınız defansda oyuncu kalmamış herkes ilerde.








Sıradışı stoperler

Hem mükemmel bir hıza sahip hemde defansif özellikleriyle öne çıkan mükemmel oyuncular var hemen onlara göz atalım. Bu adamlar biraz el yakar,pahalıdır. Oyunun ilk başlarında fiyatları nerdeyse 4 kat daha fazla'dan markette bulursunuz. Eğer paranız varsa direk bu oyunculara yönelin.                                                                                                                                                     

Chiellini bu konuda bence bulabileceğimiz en iyi örneklerden biri. Hem çok hızlı hem tam tamına 90 olan defansif yeteneklere ssahip. Tabi birde Low / High çalışma oranını unutmayın. Bu çalışma oranlarının ne olduguun bilmiyorsanız  bu linkten o rehbere'de ulaşabilirsiniz.
Diğer örnekler olarak Thiago Silva, Sergio Ramos ,Boateng ,Godin, Barzagli vs olarak gösterebiliriz.Hummels neden yok soranlarınız olabilir Hummels High/Med work ratesi ile sürekli ileri çıkıp daha sonra 64 pace ( hız ) özelliği ile geriye gelmekte çok sıkıntı yaşayan bir oyuncu ama usta oyuncuların kullanmasında bir sıkıntı görmüyorum ben.







BEK SEÇİMİ

Her seferinde hız önemli değil diyorum ve oyunu oynadıkça bunda gerçekten haklı oldugumı anlıyorum eskiden sürekli +90 pace ( hız) a sahip olan bekler diğer özelliklerine bakılmaksızın seçilirdi ama artık öyle değil. Şimdi iyi bir sağ ve sol bek için bakmanız gereken özelliklere gelelim.

Crossing ( Orta açma ) Bu sene bu çok önemli bir hale geldi. +80 olması bizim için büyük avantaj olur.
Sliding Tackle ( Kayarak müdahele ) +70 olması yeterli.
Standing Tackle ( Durararak müdahele ) +75 olması tercihimiz
Marking ( Markaj) +75 olması önemli.
Hız + 85 olması büyük avantaj her zaman. Bek'de en düşük hız +80 olmalı.
Interceptions ( Top kesme ) +70
Dribbling ( Top sürme ) +74
Passing ( Pas ) + 65

Beklerimizde bakacağımız em önemli özelliklerden biri de çalışma oranları yani work rateler.High/Med her zaman ilk tercihimiz olmalı ama daha defansif bekler isteyenler Med/Med veya Med/High seçebilirler. Yok ben iyice atağa katılan bir bek istiyorum derseniz High/Low ' da seçilebilir ama bu oyuncuların Hız olarak en az +85 olmasına dikkat edin çünki bu adamlar sürekli ileri çıktıgından geriye çabuk dönmelerine yetecek hızları olmalı mutlaka.

Örnek olarak Jordi Alba , Alaba ,  Marcelo , Dani Alves , Lichtsteiner vs gösterebiliriz.




DEFANS NASIL YAPILIR ?


Defans seçimi konusunda kafanızda soru işareti kalmadını varsayaraktan artık defans nasıl yapılır , sorusuna geçelim.Öncelikle seçtiginiz formasyon'a dikkat ederekten yukarda gösterdigim şekilde o formasyona ve taktiginize uygun defans seçiniz.Defans yaparken ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey rakibin hareketlerini önceden sezip o yönde hamle yapmak altın kural bu , bunu yapabilen bir oyuncu FIFA'da ustalaşmıştır zaten. Rakibin hareketlerini izlemek çok önemli , nereye pas atacagını , nerden atak yapacagını , ne zaman şut çekecegini önceden sezmek lazım. Oyun boyunca rakibin neler yaptıgını mutlaka kafanızda not edin böylelikle diğer hamlesini yavaş yavaş ne olacağını önceden tahmin edebilirsiniz.






Sliding Tackle Artık Kullanılabilir !


Zamanında kayarak müdahele çok önemli


Geçtigimiz senelerde hiç önermedigim bir şey olsa da bu sene kayarak müdahele yapmak çok önemli olmuş  ve birde yeni eklenen özellik yani kayarken aynı kayarak müdahele tuşuna basıp ayağa kalkabiliyorsunuz bu çok iyi bir özellik, iyi kullanın. Kayarak müdahele için eklemek istedigim başka şeyler de var , kayarak müdahele her zaman rakibe yapılmamalı boş alanlardada kullanılmalı nasılmı ? Rakibin pas atacagı yerleri kayarak müdahele yaparak kesebilirsiniz ,bu çok işe yarıyor mutlaka kullanın. Ceza sahası savunmasının çok zorlaştıgı bu sene rakibin nereye döneceğini ne tarafa vuracağını sezip o tarafa doğru yatarak müdahele yaparsanız bu çok etkili oluyor. Çünki ceza sahası içinde artık jockey tuşu ile değil kontrolü ele almanız gerekiyor. Çünki rakip çoğu zaman orta açmak yerine içeri giriyor çizgi'den hızlı oyuncularıyla ve o hızlı oyuncular çok çabuk dönebiliyor bu yüzden onları jockey tuşu ile izlemek çok zorlaşıyor. Kanattan içeri girerken önüne doğru bir kayarak müdahele'de topu rahatça kazanırız ancak dikkat edin ki başka kaçacagı döneceği bir yer olmasın. Doğru zamanlamayla kayarak müdahele'de usta olabilirsiniz ve ne kadar işe yaradıgını göreceksiniz.




Mükemmel Örnekler

ÖRNEK 1


ÖRNEK 1. Rakibim topu biraz ayağından aşmış ve bu benim için kayarak müdahele'yi kullanma zamanı demek.

ÖRNEK 2


ÖRNEK 2. Kayarak müdahele'yi kullandım





ÖRNEK 3
ÖRNEK 3. Topu kazandım
















ÖRNEK 4. Rakip yine gidiyor






















ÖRNEK 5. Hemen kayarak müdahele ile önünü kesip topu alıyorum ,bunu yapmak çok önemli sadece rakibe değil rakibin yolunu kesmek için de yatarak müdahele'yi kullanmanız gerekir.







Jockey Tuşu'nun Önemi

Rakip oyuncuya sprint tuşuna basılı tutarak mı giriyorsunuz ? O zaman  çok büyük hata yapıyorsunuz. FIFA'da defans yaparken mutlaka L1 veya sizde L2'de olabilir tuşuna bastıgınızda oyuncunuz hızını yavaşlatır , ellerini arkaya alır ve parmaka ucunda hareket eder ki rakip oyuncuya daha rahat müdahele etssin.Aşağıda resimde gördüğünüz üzere oyuncum koşmak yerine rakibi izliyor ve en iyi anı bekleyerek müdahele etmeyi bekliyor.Jockey tuşunu mutlaka ama mutlaka defans yaparken kullanmanız gereken bir harekettir.Defans yaparken parmagınızı nerdeyse Jockey tuşunda hiç çekmemeniz en iyi seçim olacaktır. Hele hele ceza sahasında içinde savunma yapıyorsanız. Bu sene ceza sahası içi savunma yapmak çok dikkat ve büyük sabır istiyor.







Örnek 1. Rakibi izliyorum





Örnek 2. Doğru anda müdahelemi yaptım ve topu kazandım









Çift Oyuncuyla Press


Üzeri kırmızı işaretli adamım ile arkayı kolluyorum

Bunun oyunda adı Team - Contain'dir ve R2 tuşuyla yapılır. Siz arkada boşlukları kaparken diğer bir oyuncuyla da rakibe press yaparsınız , rakibi oyundan düşürmek orta sahayı eline almak , ağır press yapmak isteyenlerin kullanması gereken bir harekettir. Defans da çok işe yarar özellikle arka'ya atılan toplarda çok iş görür . Hamle yapabilecek durumdaysanız hemen press yaptıgınız oyuncuya değişin ve hemen hamlenizi yapın rakibe. FIFA 16'da hızlı oyuncu değişmek resmen hayat kurtarıyor.Hızlı oyuncu değişmek çok çok önemli.Yukardaki resmimdede göreceğiniz üzere seçili oyuncum yani üstünde kırmızı olan adamımla arkada kademe yaparken diğer oyuncumlada rakibe press uyguluyorum..



Rakibi değil , koşu yollarını kapayın !
Rakibi izleme ve koşu yollarını kapama


15'deki rehberimi okuyanlar başlıgı hatırlayabilirler , yıllardır benim hep söyledigim şey defans
yaparken rakibin koşu yollarını kapayıp rakibi bir çevre içinde sıkıştırmak daha sonra baskı ile top almak.Tabi burda sizin nasıl bir yol izleyeceğiniz mesela ben yukarda resimde göreceğiniz üzere rakibe orda basmanın yanlış bir hamle olacagı kanıtındayım. Onun yerine geri çekilip rakibi izlemek ve o arada team mate contain ile rakibe bir oyuncumuzla baskı yapmak en iyi seçim olacaktır. Çünkü yukardaki pozisyonda rakip artık üstünlüğü almış ve bize kalan geri çekilip defans yapmak ve doğru anı bekleyip doğru hamleyi yapmak. Yanlış bir harekette kalemizde golü görebiliriz. Tabi bunları yaparken jocket tuşuna da basılı tutmayı unutmuyoruz.Burda risk alıp rakibin üzerine basabilirsiniz ama tek bir harekette çalım'ı yiyip arka tarafta çok boşluk verebiliriz. O yüzden FIFA'da her zaman defansda önerdigim şey sabırla rakibi izlemek karşınızda çok elit yetenekde bir oyuncu yoksa çok rahat topu alırsınız bekleyerek ancak rakip çok iyi skill moves yapıyorsa burda dikkat etmek lazım , rakibe yavaş yavaş jockey tuşuyla yaklaşın ama bir elinizin sprint tuşunda hazır beklesin arka tarafa koşmak için çünkü bu tür oyuncuların ne yapacagını önceden sezmek çok zor. Neyse ki FIFA'da böyle oyunculara nadir rastlarsınız yani pek korkulacak durum yok. FIFA'da yıllardır kaç tane maç yaptım ama skill moves'ları iyi kullanabilen doğru düzgün bir rakip gelmedi karşıma. Tek yaptıkları , fake shot , ball roll , chop ve diğer basit hareketler. Zaten bunları öğrenseniz rakibin ne yapacaıgın ve o animasyonun ne tarafta sonlancağını önceden sezip rahat bir şekilde topa sahip olursunuz.








ÖRNEK 1. Rakibi izlemek ve doğru hamleyi yapmak ve ceza sahası savunması. Öncelikle rakibi sabırla izliyorum ve boş anını bekliyorum.


ÖRNEK 2. Ve hamlemi yapıyorum


RAKİBİ FORMADAN ÇEKMEK

Kare tuşu.

Fazla abartmamak şartıyla rakibi formadan çekmek çok etkili ve hızlı oyuncular , defansın arkasına sarkmaya çalışan veya durdurmak istedigimiz oyuncuyu bu şekilde durdurabiliriz.Hele hele Güç yani Strenght özelliği düşük olan bir oyuncu ise bir kaç itme ve çekme'de topu direk kaybeder.


ÖRNEK 1

ÖRNEK 1. Rakip almış başını gidiyor birşeyler yapmalıyım



ÖRNEK 2

ÖRNEK 2. Rakibe arkadan bir kaç hamle'de rakip afallıyor ve topu kaybediyor.




Son sözler

Bu sene benim  farkettigim bir olay da defans yapmanın kolaylaşması ancak nedense ceza sahası içinde savunma yapmanın çok daha zorlaşması olmuş. Ceza sahasında savunma yapmak tam bir kanser , rakip en ufak harekette defans oyuncumuzu geçip golu atabiliyor ancak ceza sahası içinde jockey tuşu ile rakibin üzerine gitmek ve gerekirse şut çekeceği yöne doğru kayarak müdahele yapmak mantıklı olacaktır çünki rakibin içerde fazla dönüş yapabilecegi bir yer yok ve kayarak müdahele yaparak önünü kesersek topu uzaklaştırabiliriz.
FIFA 16 gerçekten güzel bir oyun olmuş , yavaşlaması ile birlikte defans yapmak daha zevkli  biraz zor , biraz da kolay bir hal almış. Her zaman dedigim gibi iyi oyuncular her zaman iyi işler yapmaya devam edecektir FIFA 'da. Defans yaparken oyundan çok sizin el,göz koordinasyonu , sezgileriniz ve refleksleriniz bana göre daha önemli. Çünki sahada orkestra şefi biziz ve oyuncular biz ne dersek onu yapıyor...Sabır ve bol bol antreman ile defans yapmakta çok iyi bir oyuncu haline gelebileceğinizi umuyorum. Defans yapamıyorum diye kendinizi fazla kasmayın sağlıgınızdan olmayın.

Farklı yazılarda yeniden görüşme üzere.

Sağlıcakla kalın.


3 yorum:

  1. Şut ve orta ayarları ne olmalı manuelmi yarı yardım mı yoksa destekli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu linkten verdigim ayarlara bakabilirsiniz.
      http://fifaturks.blogspot.com.tr/2016/02/fifa-16-kamera-ve-en-ideal-ayarlar.html

      Sil
  2. Bir sorum olacak.
    Rakip oyuncu kol ayarlarından kayarak müdahele pres vs olan bölümde normalde benim kullandığım kare topa hamle adam çekme olarak ayarlı olan kare tuşunu ''ikincil pres'' diye ayarlama yapmış ve topu iki dk ayağında tutamıyorum direk gelip topu alıyor ve çok etkili oluyor.
    Ama bu "ikincil pres" ayarını ben yapamadım nasıl yapacağız bilen var mı?

    YanıtlaSil