03 Ekim 2014

FIFA 15 - EN İYİ DEFANS NASIL YAPILIR?



FIFA 15'de artık hız ve dribbling'in önem kazanmasıyla FIFA 15'te defans yapmanın artık çok daha zorlaştıgını kabul etmek zorundayız,hızlı oyuncular artık en çok kullanılan oyuncular haline geldi ve biz yavaş defanslar kullanmaya devam edersek ve iyide savunma yapamıyorsak kesinlikle FIFA'da iyi olamayız.

Bugun bu rehberde bu konulardan bahsedeceğiz.


DEFANS NASIL YAPILIR ?

1.Kural: Rakibinizin hareketlerini izleyin !


Rakibi izlemek


FIFA'da defans yaparken ana kuralımız bu,rakibi izlemek.Rakibin nereye döneceğini hangi boşluktan atak yapacagını nerelere uzun top atıp atmayacağını iyi bir sezgi ile önceden süzmek gerek.Rakibin sakın üstüne Sprint tuşu basılı iken gitmeyin Jockey denilen ve L2 veya LT tuşu ile yapılan Jockey'i mutlaka ama mutlaka defans yaparken kullanın.Çift press yapmak istiyorsanız bir diğer oyuncunuz ilede R2 veya RT tuşu ile Team mate Contain dedigimiz koşu halinde Jockey'i kullanabilirsiniz.Jockey tuşunu kesinlikle hafife almayın ve kullanın ! Oyuncu değişimide çok önemlidir rakibin geçtigi yerlerdeki adamlarınıza hemen hızlı bir el-göz koordinasyonu ile adam değişip hemen müdahele yapmanız gerekiyor ancak dikkat edin bu sene Standing tackle yapmak o kadarda kolay değil,zamanlamayı çok iyi yapmanız gerekiyor,rakip ile yakın yakına iken kullanmanız gerekiyor.Sliding Tackle ise kesinlikle ceza sahası içinde rakip şut çekip ona müdahele etme dışında karşı oldugum bir müdahele stilidir.
Kesinlikle diyorum Ceza sahası içinde sliding tackle kullanmayın!

Rakip iyi bir Skiller ise sliding tackle ile sizi yüz kez çarşıya yollar,karşınıza Skiller dedigimiz yani bol bol Skill Moves yapan bir adam geldiginde mutlaka hamlesini bekleyin ilk hamleyi siz yapmayın, asla.

Bol bol Skill Moves kullanan rakiplere karşı son derece soğukkanlı ve dikkatli yaklaşmalıyız her türlü yanlış bir hareketimizde rakip işimizi bitirebilir.

2.Kural: Rakibi değil,koşu yollarını kapayın!
Koşu yollarını kapama

Yukarda bahsettigim gibi rakibe sakın ama sakın Sprint tuşu ile üstüne koşmayın bekleyin gelsin.Koşu yollarını kapamak FIFA'da en çok kullanılması gereken bir kuraldır çünki rakibin hızlı forvetlerini kademe halinde değilde sürekli çizgi halinde savunmaya çalışıyorsanız bittiniz demektir.Sürekli bir adamı seçip defansın arkasına doğru kaydırın veya adam topu nereye yolluyorsa sürekli bir defans oyuncunuzu seçip onu arkaya çekin,bunu mutlaka yapın.

Bazı forvet oyuncuları ''Triest to Beat Offside Trap'' şeklinde bir Trait'e sahiptir bu oyunculara karşı çizgi halinde savunmayı seçerseniz kesinlikle golü kalenizde görürsünüz söylemedi demeyin,bu oyuncular genelde çok hızlı oyunculardır bu tür oyunculara karşı kesinlikle dikkatli olunmasi gerekilir çünki FIFA 15'te Hız nerdeyse ana statlardan biri haline gelmiş durumda.Bir kere arkaya koşuya başladımı bu tür oyuncular,onları durdurmak çok zordur o yüzden önceden yollarını kapayıp tedbir almak gerek.




3.Kural: Team Mate Contain Nedir?

Siz bir oyuncunuzu manuel olarak defans yaparken,team mate contain tuşu ile yani RT+X VEYA R2 tuşu + sizin kullandığınız pas tuşu neyse o, ile bir başka oyuncunuzu rakibe baskıya gönderebilirsiniz.

Bi resimle anlatmaya çalışayım



Resim FIFA 13'ten alınma ama önemi yok.

Şimdi gördüğünüz üzere sarı çevrili oyuncumu manuel kontrol ederken yani bi yanda arka koşuları kaparken,beyaz çevrili oyuncum ilerde rakibe otomatik baskı yapıyorum,bunu mutlaka FIFA'da defans yaparken uygulamanız gerek.Bir oyuncunuz ile rakibe baskı yaparken diğer oyuncum ile arkaya koşu yapacak oyuncuların önünü kesmeye çalışıyorum.


4.Kural: Jockey yaparken Sprint tuşunuda kullanın!

Bu FIFA'daki gerçekçilikten uzak bir hareket ancak unutmayalım bu sonuçta bir oyun,Jockey yani rakibi L2 veya LT tuşuyla takip ederken aynı şekilde rakibi kaybetmemek için Sprint tuşuna basarsak oyuncumuz dahada hızlanır,bunu mutlaka kullanın yani sadece L2 veya L2 tuşuna basmak yerine sprint tuşunuda kullanın ki rakibi kaybetmeyelim.


5.Kural Rakibi formadan çekmek 

Rakibi hem yavaşlatmada hemde durdurmada formadan çekmek gerçekten işe yarıyor.Defans yaparken B / O tuşlarıyla kullanabilirsiniz.Ben PC'de şut tuşuyla rakibi çekiyorum sizinde hangisiyse odur.Formadan çekmek en hızlı oyuncuları bile durdurmanızda işe yarar,rakip kanattan yardırmış gidiyormu? Bir kere formadan çektiginizde,rakibi çektiginiz oyuncunuz ile rakip aynı hıza erişir ve zaten genelde kanat oyuncuları güçsüz oldukları için iki forma çekmede hemen topu kaptırırlar.Tabi karşınızda Hulk gibi adamlar var ise başka.
Formadan çekmek

Ancak bazen aşırıya kaçarsanız sarı kart hatta kırmızı kart bile görebilirsiniz bu hareket yüzünden , o yüzden sadece 1 veya 2 kere tuşa basmanızı öneririm.Rakibi sadece omzundan yakalayalım o bize yeter, yeterki defansın arkasına sarkmasın.




6.Kural: Sliding Tackle'yi unutun!

Bu benim uzun yıllardır defans yaparken uyguladıgım birşeydir,kesinlikle sliding tackle kullanmam sürekli rakibi izleyip yerinde Standing Tackle dedigimiz müdahelerde bulunurum,çünki sliding tackle kullandıgınız zaman rakibin sizi çarşıya yollama olasılıgı veya fake atma olasılığı çok yüksek,Sliding tackle'yi sadece eğer adam kanatlardan içieriye top kesmeye gidiyorsa,rakibin şutlarını engellemede ( sadece önden),dar alanlarda yani rakibin başka gidecek yeri olmadıgında kullanılabilir.Ancak dedigim gibi FIFA'da sliding tackle kullanmak çok risklidir hele hele FIFA 15'de bir sürü saçma sapan fouller çalınıyorken...




7.Kural: İyi Defans Seçimi !

Kesinlikle oyun içinde sizi kurtaracak olan defanslarınızı seçmede mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var,şimdi defans seçerken yapmanız ve uymanız gerekenleri göstereceğim.

Bir defans oyuncunuzda bulunması gerekenler kesinlikle ve kesinlikle 6.0 üstü bir boy,boy çok önemli bir defans oyuncusu için.
Ancak bana göre 6.0 boya sahip olan defans oyuncusu bile bazen hava toplarında sizi kurtaramaz,bu yüzden 6.0 sahip bir defans oyuncunuzun mutlaka +85 Jumping yeteneği olmasına dikkat edin.

High/Medium Work Rate defans oyuncularındanda uzak durun,bu tür oyuncular ileri çok fazla çıkar ve sizi çok fazla tehlikeye sokacak koşular yaparlar.Eğer 2 tane High/Medium defans oyuncunuz varsa kesinlikle bitmişiniz demektir,geriye bir bakarsınız defans yapacak adamınız yoktur çünki hepsi ilerdedir. Work rate nedir diye soruyorsanız bu linkten okuyabilirsiniz.  WORK RATE REHBER 


FIFA 15'te defans oyuncularımız mutlaka hızlı olmalı çünki artık nerdeyse herkes sprinter forvetleri tercih ediyor ve siz yavaş defans seçmeye devam ederseniz ve yavaş defanslarla çizgi halinde oynarsanız Game Over demektir bu.Yavaş defans oyuncuları yani -65 Pace altındaki oyuncuları sadece Counter Attack gibi defans çizginizin kaleye çok yakın bir şekilde oynadıgınız zamanlarda öneriyorum.


FIFA 15'te defans oyuncularınızın +73 Pace'ye sahip olmasına dikkat edin ancak bu şekilde rakibin hızlı oyuncularını durdurabiliriz kesinlikle FIFA 15'te bana göre yavaş defans oyuncularının çoğu işe yaramaz hale gelmiş,FIFA 14'te işe yarıyorlardı ben bile kullanıyordum ancak bu sefer olmamış.

Marking,Standing Tackle ve Interception bir başka ana statlardan biridir bunların en az +80 olmasına dikkat edin defans seçerken.

Marking : Rakibi ne kadar iyi markaja aldıgını belirleyen bir statdır.
Interception : Pasları engelleme,şutları engelleme gibi faktörleri belirleyen statdır.
Standing Tacke : Oyuncunuzun ne kadar iyi rakibe müdahele ettigi ( yüksek stat foul yapma oranını bile düşürür)

Bu üç stadının mutlaka yüksek olmasına dikkat edin.

Chiellini,Thiago Silva,Kompany,Boateng,Benatia,Barzagli,Pepe,Miranda,Leandro Castan,Koscielny,Mangala ve Sokratis bu konuda muhteşem örnekler...



Aslında defans yaparken yani bu sonuçta bir oyun ve oyun oynarken el göz koordinasyonu,ön seziniz ve reflekslerinizin bana göre ana faktörler oldugunu düşünüyorum eğer iyi bir Gamer iseniz ve yukarda anlattıgım maddeleri oyun içinde uygularsanız kısa bir sürede iyi bir defans oyuncusu haline gelebilirsiniz.


Başka bir yazıda görüşmek üzere.